De vergeten komma

HOE GOED KEN JIJ JOUW KLANT?
februari 18, 2019
Rozen zijn rood…. en andere Valentijnskrabbels
maart 3, 2019
HOE GOED KEN JIJ JOUW KLANT?
februari 18, 2019
Rozen zijn rood…. en andere Valentijnskrabbels
maart 3, 2019
Het zijn rare tijden voor tekstschrijvers. Aan de ene kant wordt er nadruk gelegd op het belang van teksten. Denk maar aan websiteteksten, SEO en blogs. De meeste tekstschrijvers komen om in het werk om ervoor te zorgen dat de opdrachtgevers een hogere plek in de zoekmachines krijgen. Maar aan de andere kant wordt er minder gelezen.

Informatiestress

De hoeveelheid tekst die wij dagelijks onder ogen krijgen is enorm en neemt alleen maar toe. Volgens Faqt.nl consumeren we dagelijks meer dan 100.000 woorden. Geen wonder dat we teksten niet meer lezen maar scannen. De hoeveelheid informatie heeft ons zelfs het woord ‘informatiestress’ opgeleverd.  

Vierkante ogen

De toename van de hoeveelheid woorden komt mede door het intensieve gebruik van sms en WhatsApp. In 2015 schrijft de Volkskrant dat we 221 keer per dag op onze telefoon kijken. Dat zal ongetwijfeld de afgelopen jaren zijn toegenomen. Geen wonder dat er wel eens een misverstand ontstaat over de interpretatie van tekst. Ook jij hebt je vast wel eens beledigd gevoeld door een appje of heb je zelf onbedoeld iemand tegen je in het harnas gejaagd. Dat overkwam mij afgelopen week. Door een vergeten komma.  

Wie heeft wat gedaan?

Ik wilde zeggen dat ik dinsdag zeker zou komen en woensdag misschien, maar deze zin is multi-interpreteerbaar:   “Ik kom dinsdag misschien woensdag en in ieder geval donderdag.”   Gelukkig was de “verschrijving” minder erg dan deze: “Robert zei Mark is vreemdgegaan.”   Wie zegt wat? Je kan deze zin op twee manieren lezen met een volledige andere uitkomt:

  • Robert, zei Mark, is vreemdgegaan.
  • Robert zei, Mark is vreemdgegaan.

Dit heeft nog net geen echtscheiding opgeleverd, maar zorgde wel voor de nodige commotie.     Een column van Ann De Craemer laat zien dat een gewone zin door een komma opeens vol erotische lading kan zitten.

  • ” Hij zat op haar schoot, en rustte uit.”
  • ” Hij zat op haar, schoot, en rustte uit.”

Het belang van de komma is dus essentieel. En weglaten of misplaatsen kan voor hilariteit of voor problemen zorgen. En zelfs voor complete misvattingen die al eeuwen voortduren:  

Popeye

In 1870 berekende een Duitse scheikundige het ijzergehalte van een aantal groenten. Toen hij de resultaten opschreef, zette hij een komma verkeerd, waardoor spinazie 35 mg ijzer per 100 g leek te bevatten in plaats van 3,5 mg.  Hoewel deskundigen talloze malen op de fout hebben gewezen, is het beeld blijven hangen dat spinazie supergezond is.  

Meer lezen?

Voor het juiste gebruik van de komma met sprekende voorbeelden verwijs ik graag naar het artikel: Kommaneuken. Want Sommige teksten zijn zo goed geschreven dat ze door iedereen gelezen mogen worden.

Comments are closed.