‘Ik ben een hoarder’, zei de minimalist.

In de waan van de dag
december 3, 2018
jaaroverzicht
Woord van het jaar 2018
december 15, 2018
In de waan van de dag
december 3, 2018
jaaroverzicht
Woord van het jaar 2018
december 15, 2018

Een vriend van mij heeft, in mijn ogen, een leeg huis. Het hoognodige vult de kamer, maar er is geen tierlantijntje te vinden. Niet dat het kaal is, maar er is gewoon geen overbodig item. Op de muur hangt een schilderij. Op de bank ligt een kussentje, er staat een plant en de boeken staan in de boekenkast. Toch gaat hij opruimen.

Opruimen

Zijn grote en dus betrekkelijk lege huis bevat een aantal verscholen kasten. Opbergruimtes die op het eerste gezicht niet zichtbaar zijn. En volgens hem volstaan met zooi. Overbodige items die geen dienst meer doen. En wel in de weg staan, niet alleen in zijn huis maar ook in zijn leven. Want dat is wat opruimen doet, het creëert een nieuwe start.

Een nieuwe start

Iedereen verzamelt wel iets, of het nu boeken zijn of in mijn geval grijze vesten, we hebben ergens een zwak voor en komen steeds met een ander variant thuis. Sinds Marie Kondo op de voorgrond is gekomen, zijn we er allemaal van overtuigd dat opruimen rust geeft. Of het nu de ongelezen kranten zijn, kortingsbonnen of zegels van verlopen acties, eenzame sokken of blikken soep die allang over datum zijn, we kunnen allemaal wel iets weggooien.

Weggooien

Verkopen of weggeven, dat kan natuurlijk ook altijd. Het gaat erom dat wel minder meer oplevert. Opruimen zorgt voor een opgeruimde geest, rust en stabiliteit, iets waar de meeste van ons toch naar streven. Of zoals mijn oma het zei: rust, regelmaat en reinheid. Het wegdoen van spullen verlaagt het stressniveau, maakt gezonder en bevordert de creativiteit.

Perceptie

Het lijkt wel een eerbetoon aan Marie Kondo te worden, maar dat was niet echt de bedoeling. Ik was op zoek naar een onderwerp om over te schrijven. En in navolging van de vriend, ben ook ik mijn boekenkast gaan opruimen. En kwam ik Anaïs Nin tegen die met haar quote prachtig bij dit onderwerp aansloot. Althans, in mijn perceptie…..

Creativiteit

Wekelijks bloggen is leuk, maar iedere keer nieuwe items verzinnen, vind ik lastiger dan ik gedacht had. De vriend in kwestie zei dat alles een onderwerp is om over te schrijven. In principe heeft hij gelijk, maar niet ieder onderwerp schrijft lekker weg en zeker niet onderwerp is de moeite waard om te lezen. Wellicht dit blog ook niet. In dat geval, niet getreurd maar help mij aan blogonderwerpen…

Laat in de comments een onderwerp achter waar jij graag over zou willen lezen, dan kan ik nu verder met opruimen en kijken wat voor schatten er nog meer uit mijn boekenkast komen…

Comments are closed.