Straattaal is lit
november 25, 2018‘Ik ben een hoarder’, zei de minimalist.
december 5, 2018Het laatste wat ik wil is mij mengen in een publiek verhit debat. Of het onderwerp nu roetpieten, Stints, #sorryJohan of alcoholgebruik onder studenten is, ik wil er graag buiten blijven. Maar wat mij wel bezighoudt, is dat we met zijn allen zo massaal opgaan in de waan van de dag.
Leidend nieuws
De waan van de dag betekent focussen op datgene wat vandaag speelt. De lange termijn visie wordt ingeruild door wat er nu om de hoek komt kijken. Het lijkt urgent, levensbedreigend zelfs, maar het kan morgen weer opgelost zijn. Natuurlijk zitten er onderwerpen bij die zoveel commotie veroorzaken dat er daadwerkelijk een verandering plaatsvindt. Maar over het algemeen is het een hoop bombarie en drukdoenerij, waar alle media zich volledig op stort en wij het als een stel uitgehongerden opvreten.
Nee, jij niet
Tuurlijk, geldt dit niet voor iedereen, maar wel voor de meeste van ons anders zou de pers er niet zo inspringen. Zelfs op het NOS Journaal zie je soms items voorbijkomen die hoog scoren qua populariteit, maar waarvan de nieuwswaarde te wensen overblijft. Het betreft onderwerpen waar we allemaal (nee, nee, jij niet) een uitgesproken mening over hebben. Wat ons kennelijk allemaal diep raakt. Zo diep dat het al het andere nieuws overschreeuwd.
Verhitte discussies
We kiezen een kant, voor of tegen. De discussies zijn fel, de argumenten emotioneel, we mengen ons erin alsof we zelf iets te verliezen hebben. Waarom doen we dat? Omdat het makkelijk is? Het zijn onderwerpen die op zich simpel te benaderen zijn. Je bent voor of je bent tegen. Dit in tegenstelling tot andere items zoals milieukwesties of politiek. Die bevatten vaak een complexiteit die moeilijk te overzien is en waarvan we vaak niet op de hoogte zijn van alle bijkomende feiten en gevolgen.
Hoofd koel houden
Wat de oorzaak ook mag zijn, het blijft interessant te zien hoe wij ons laten meevoeren met de waan van de dag, hoe we er persoonlijk bij betrokken zijn en waarom in sommige gevallen de politiek zich ermee bemoeit. Want het is toch aan de overheid om het hoofd koel te houden en zich niet te meningen in emotionele debatten. Het verbieden van een Stints zonder dat het onderzoek afgerond is, Rutten die zich uitspreekt over het Sinterklaasfeest en de minister van Emancipatie die met Johan Derksen om de tafel wil en zich met het alcoholgebruik van studenten gaat bemoeien. Is dat niet een beetje veel?
Populistisch of niet (misschien maak ik me daar met dit blog ook wel schuldig aan), het is en blijft een fascinerend fenomeen. Interessant om te kijken hoe ook dit weer met een sisser gaat aflopen. Of niet, dat kan natuurlijk ook. Ik blijf het in ieder geval volgen, niet inhoudelijk, maar wel de waan van de dag.