Mooie woorden – interview 2

Jij bent mijn held
maart 18, 2019
Mrs. Unlimited-interview 3
april 1, 2019
Jij bent mijn held
maart 18, 2019
Mrs. Unlimited-interview 3
april 1, 2019

B. schrijversbureau interviewt inspirerende ondernemers en blogt daarover. Hier interview 2. Wendy Tuns heeft geen alledaags beroep, terwijl ze zich toch in de eerste plaats schrijfster voelt. Met haar bedrijf Bijzondere woorden levert Wendy een niet-alledaags soort dienstverlening. 

Rouw & trouw

Dat zijn de specialiteiten van Wendy. Voor uitvaartdiensten schrijft zij speeches. Persoonlijke verhalen, die de nabestaanden niet onder woorden kunnen brengen, tekent zij op en leest ze voor. Een niche in de schrijversmarkt waar ik nog nooit over na had gedacht, maar wat in de regio Zeeland en Zuid-Holland een gat in de markt blijkt te zijn. 

Uitvaartbranche

De uitvaartwereld heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op Wendy. Misschien klinkt dat raar, voor jou als lezer, maar ook ik ben er altijd door gefascineerd geweest. Misschien komt dat doordat ik al vroeg in aanraking ben gekomen met de dood, maar ook als dat niet zo zou zijn geweest, blijft het een van de meest intieme momenten in een mensenleven. Ieder afscheid is anders, iedere relatie is anders en iedereen verwerkt de dood op zijn eigen manier. Maar iedereen die met de dood wordt geconfronteerd is kwetsbaar en soms hulpeloos. 

Ook bij leven

Je zou denken dat de nabestaanden Wendy inhuren om hun emoties te verwoorden. Toch zijn er steeds meer levenden die voor hun afscheid hun verhaal aan Wendy kwijt willen. Mensen die op sterven liggen of die ernstig ziek zijn en weten dat het einde nabij is, roepen de hulp van Wendy in. “Dat is een mooi maar zeker ook een ingrijpend proces”, vertelt Wendy. “want wat zeg je tot slot als het op papier staat? Je weet dat je die persoon nooit meer levend zult zien”. 

Vrolijke noot

Hoe gecompliceerd relaties tussen nabestaanden met overledenen ook zijn, Wendy maakt er altijd een oprecht verhaal van in een positieve toon. Dat is haar kracht. Ze luistert aandachtig naar de verhalen die vaak diep intens en emotioneel zijn en verpakt deze in een warme speech. “Ik stap blanco naar binnen. De onderlinge verstandhoudingen worden tijdens het gesprek al snel duidelijk en de herinneringen die ieder heeft aan de overledene zijn erg persoonlijk en soms beladen.” “Dat is het mooie aan mijn vak, om het vertrouwen wat de mensen in mij, als buitenstaander hebben, om te zetten in bijzondere woorden die hun verhaal vertellen”. Een storyteller ten top dus. 

Vreugdetranen

Om haar werk levendig te houden, is Wendy daarnaast ook trouwambtenaar. Hiermee heeft ze een mooie balans gevonden tussen leven en dood. Ook bij trouwen vinden er persoonlijke gesprekken plaats, zowel met het bruidspaar als de mensen eromheen. “Zo krijg ik een goed beeld van de betrokkenenen dat verwerk ik in mijn trouwrede.” Het is een tijdrovend proces wat voor het daadwerkelijk verkondigen van de boodschap vooraf gaat. In de interviews en de uitwerking gaat al snel een dag of twee zitten. En dan moet de toespraak nog worden gegeven. Voor Wendy maakt dat niet uit. Zij heeft van haar passie haar werk gemaakt en die liefde voor haar vak is ook direct voelbaar als je met haar spreekt.  

Wil je meer willen weten over Wendy of haar willen inhuren? Op haar website Bijzondere woorden kan je meer informatie vinden en haar blog lezen.

Wil jij, als inspirerend ondernemer ook in deze spotlight staan? Of ben je op zoek naar een steengoede tekstschrijver? Mail me dan op MailMe@Bpunt.nl

Tot schrijfs, 

Sandra

Comments are closed.